KÖNYVEK

Kifejezetten Csillával foglalkozó könyvek:
Kattintson a képre!

Gazsó L. Ferenc - Zelei Miklós:
Szépséghibák (1986)

 

Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós újságírók 1986-ban, magánkiadásban jelentették meg Szépséghibák c. könyvüket, mely Csilla bemutatásán kívül bepillantást próbál nyújtani a ’80-as évek hazai szépiparának kulisszatitkaiba, megpróbálja leleplezni annak árnyoldalait.
tovább...

Kattintson a képre!

Friderikusz Sándor:
Isten óvd a királynőt!
(1987)

Friderikusz Sándor 1987-ben megjelent Isten óvd a királynőt! c. munkája riportregény, több mint száz interjú leközlése. A mű 4 kiadást ért meg és hónapokig a nemzetközi könyv-toplisták élén állt.
tovább...

 

Egyéb könyvek, melyben megemlítik Csillát (megjelenési sorrendben):

Riskó Géza:
R-GO (1986)
"- Ne haragudj, ha most nem fog az agyam.. Én is tagja voltam a zsűrinek.. részt vettem a komédiában, ami a tragédiához vezetett. Most már órák óta csak a kislányra tudok gondolni."
tovább...
mafilm
MOZGÓKÉP INNOVÁCIÓS
TÁRSULÁ
S
1987-88
Szerk.: Szalai Györgyi
„A múlt héten olyasmi történt a sajtóvetítéseknek helyet adó Gorkij moziban, amire emlékezetem óta nem volt példa. Dér András és Hartai László elsőfilmes rendezők dokumentumfilmjét, a SZÉPLEÁNYOKAT megtapsolta a kritikusokból, újságírókból álló szakmai közönség…”
tovább...

Gábor Zsa Zsa:
Nekem Nem Elég Egy Élet (1992)

"Tiszta lappal és őszintén akarja kezdeni közös életünket, mondta, majd mindent bevallott; hogy távolléte hat hónapjában viszonya volt a tizenhét éves Molnár Csilla Andreával, Magyarország szépségkirálynőjével"...
tovább...
Gyurkovics Tibor:
A Szent Bal
Budapest, 1993
"Utólag - minden baj. Mindenki okosabb a szervezőknél, a zsűrinél, az országépítőknél, a riportereknél. Hogy mért lett "Magyarország szépe" a cím, mikor az egész világon Miss-nek szólítják a szépségkirálynőket?"
tovább...
A három lexikonban megtalálható az 1985-ös szépségverseny győzteseinek bemutatása, Molnár Csilla halála, illetve a Szépleányok című film.
tovább...

A film krónikája (1994)

A magyarok krónikája (1994)

A XX. század krónikája (1994)

Koppány Zsolt:
A gondolat birodalma
(Jel Kiadó, 1994)
"Ahogy cuppognak lépteink a sárban, magamba, befelé kiabálok. A Szépség nem halt meg Pali! Aschenbach is fölébredt a tengerparton! Pár lépés Csilla sírja. Így akartad. Ha kinyújtod karod, érintheted a Királynő kezét. Ujjaitok összekapaszkodhatnak! Azóta, hogy mindketten ott fekszetek, nappal van mindörökké."
tovább...

Guinness Rekordok Könyve (1995)

233. oldal, Érdemrendek, kitüntetések, díjak c. fejezet:

"1985. október 15-én ismét szépségkirálynőt választottak Magyarországon, először a háború óta. Miss Hungary egy 16 éves fonyódi diáklány, Molnár Csilla Andrea lett. A Magyarország szépévé megválasztott Andrea nem tudta elviselni a hírnévvel járó zaklatott életet, és 1986. július 10-én öngyilkos lett."

Puskás Béla:
Temetők üzenete
(2001)
A könyv a Somogy megye temetőiben nyugvó neves személyek síremlékeit, sírhelyeit mutatja be.
tovább...
Havas Henrik:
Pro Domo (2002)
"A Pro Domo latin kifejezés, annyit jelent ház-ért. Tágabb értelemben: hazai használatra. Ez volt a neve annak a rádió Hírszerkesztőségében levő kopott határidőnaplónak, amelybe azokat az üzeneteket jegyezték fel, amelyekhez a Hírszerkesztőség újságíróinak igazodni illett, amelyet illett betartani."
tovább...

Kormos Valéria:
Kiiktatás

Miért gyilkolták meg Fenyő Jánost?
(2002)

A filmben említést tesznek bizonyos fotókról is, amelyeket az érdekelt lányok tudta nélkül publikáltak külföldön. Az újra lepergett képsorok 2002-ben még mindig megdöbbentőek. Az egyik részlet kimerevített filmkockáján olvashatjuk Bacsó Béla és Fenyő János fotóriporterek nevét, akik nem kívánnak nyilatkozni. Mi okuk lehetett rá?
tovább...
Tablók könyve
(2003)
A fonyódi Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola 1961-2003 közötti tablói
tovább...
Fekete Sándor:
Öngyilkosság és kultúra
(2004)
"A modellkövetésnek, illetve szociális transzmissziónak az adatok szerint a magyar kultúrában sajátosan jelentős szerepe van."
tovább...
Nők Lapja nosztalgia
- A hetvenes évek (2004)
Tallózás a Nők Lapja 70-es évekbeli számaiból, riportok a szerzőkkel, interjúalanyokkal.
tovább...
Nők Lapja nosztalgia
- A nyolcvanas évek (2005)
Tallózás a Nők Lapja 80-as évekbeli számaiból, riportok a szerzőkkel, interjúalanyokkal. "Korona helyett boldogság" címmel interjú a verseny 8. helyezettjével, Klem Gabriellával.
tovább...
Pauer (2005)
Összeállította: Szőke Annamária

"A szépségkirálynô megválasztása elôtt körülbelül 8-10 gipszmintával készült el, és az 1985. október 15-én lezajlott döntô után kérte fel a nyertes Molnár Csilla Andreát, az udvarhölgyeket, Kruppa Juditot és Füstös Veronikát, valamint a Fotex díját elnyert Kalmár Zitát modellnek."
tovább...

Krzysztof Varga:
Turulpörkölt
Európa, Budapest
2009

"Végre rátalálok: az ő sírköve a legfehérebb az egész temetőben, és ha szenvedélyes stílusban akarnék írni, azt írnám, valami derengés árad róla, még a sírra helyezett művirágok is igaziaknak látszanak."
tovább...

Retro évek
így éltünk 1985-86

A történet jól tükrözi az akkori Magyarországon dúló, mucsai amatőrséget, a kapzsiságot és azt a tényt, hogy az állambiztonsági apparátus csápjai a hétköznapi élet és a gazdaság minden zugába elértek.
tovább...