A VERSENY


Molnár Csilla Andrea 1985 kora tavaszán jelentkezett az ötven év kihagyás után először megrendezett magyar szépségversenyre. Egy osztálytársa találta a versenyfelhívást egy újságban, s javasolta Csillának, induljanak mindketten. Csilla beleegyezett, és elújságolta otthon a versenyfelhívást. Bevallotta azt is, hogy már a jelentkezéshez szükséges fotót is megcsináltatta, valamint az adatlapot is beküldte.
Édesanyja nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ügynek, játéknak tekintették, s engedte Csillát. Édesapja viszont - néhány kivételes időszaktól eltekintve - végig tiltotta, ellenezte ezt az egészet.

Az 1985. évi magyar szépségversenyt a Magyar Média Reklám és Propaganda Szolgáltató Leányvállalat szervezte és rendezte. Az előkészületek 1984 őszén kezdődtek el, amikor a Média képviselői a szomszédos Ausztriába, a Miss Austria Corporationhoz mentek tapasztalatszerző útra, s ez a vállalat be is szállt a magyarországi verseny rendezésébe. Az ötlet onnan eredt, hogy 1984 decemberében Tóth Rita, a Magyar Divat Intézet manökenje az Austria Tabak által támogatott bécsi Miss Europa választáson 3. helyezést ért el. (Rita nem magyar szépségkirálynőként jutott ki erre a versenyre: az osztrákok egy magyarországi forgatás alkalmával ismerkedtek meg a lánnyal, s néhány hónap múlva meghívták őt, hogy képviselje hazánkat a megmérettetésen.) Az Austria Tabak a magyar versenyt is támogatta anyagilag, cserébe erőteljes reklámot kértek – a versenyen induló lányok például Milde Sorte feliratú szalaggal vonultak a színpadon, és a sorszámukon is szerepelt ez a felirat. (A dohányáruk reklámozását abban az időben törvény tiltotta.)

A magyarországi verseny további szponzorai voltak: a Budapest Tourist Utazási Iroda, a Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Vállalat, a Centrum Áruházak Vállalat, a Fotex Amerikai-Magyar Fotószolgáltatási Kft., az Izsáki Állami Gazdaság, a Kőbányai Gyógyszerárugyár, valamint a Sasad Kertészeti Mgtsz.

A válogatások 1985 tavaszán kezdődtek: újsághirdetések, televízió- és rádióhirdetések alapján mintegy 2000 jelentkező küldte be adatait és fotóját. A kiírás szerint jelentkezhetett minden 16-27 év közötti, 160 cm-nél magasabb, magyar állampolgárságú hajadon. A kétezer jelentkezőből a fényképek alapján az előzsűri 618 lányt választott ki, akik részt vehettek az elődöntőkön. A bírálóbizottság tagjai voltak: Csathó Mari, egykori manöken, a Magyar Divat Intézet szakértője, Csenterics Ágnes tévérendező, ezúttal mint a "Miss Magyarország" rendezvénysorozat főrendezője, Farkas Jenő tánctanár, Frenreisz Károly popzenész - zsűrielnökként - és Komlós Péter fotóművész. A bizottságban volt még a helyi szálloda, valamint a rendező szerv, a Magyar Média egy-egy képviselője.

A selejtezők

Sopronban, Miskolc-Tapolcán, Tatabányán, Szegeden, Pécsett és Budapesten május végén - június elején előválogatásokat – selejtezőket - tartottak és összesen 193 jelentkezőt engedtek tovább a közönség elé az elődöntőkre. A hét tagú zsűri a selejtezőkön ”igen”-nel vagy „nem”-mel szavazott. Legalább négy „igen” szavazat kellett ahhoz, hogy valaki az elődöntőbe jusson.
Csillát és osztálytársát eredetileg a pécsi selejtezőre hívták, de mivel pont aznap volt az osztálykirándulásuk - és az iskolában még nem tudtak a két lány jelentkezéséről -, Csilla levélben kérte a szervezőket, hogy tegyék át őket egy másik időpontra. Kérésüknek helyt adtak, így indultak a budapesti Penta szállóban tartott selejtezőn. Innen Csilla is, és a vele együtt induló osztálytársa is továbbjutott.

Az elődöntők

Az elődöntők szintén az ország különböző pontjain zajlottak: augusztus 9-én Győrött a Rába Szállodában, augusztus 17-én Miskolc-Tapolcán, a Juno Szállodában, augusztus 24-én Szegeden a Tisza Szállodában, augusztus 31-én Pécsett, a Pannónia Szállodában, szeptember 6-án Budapesten az Atrium Hyatt Szállodában, s végül szeptember 14-én szintén Budapesten, a Buda Penta Szállodában. Ezekről az első 11 lány jutott tovább a középdöntőkbe. A kísérőknek, nézőknek a belépőjegyek ára 450 forint volt.
Csilla az elődöntőn a pécsi Nádor szállodában vonult a zsűri elé. Ide már meghatározott ruhákat kellett vinni, ezek kiválasztásában és megvásárlásában a család egyik barátja, a kis fonyódi vendéglőben gyakran megforduló Balázs Klári segédkezett Csillának, hisz a lánynak - mint a legtöbb tininek - nem voltak erre alkalmas ruhái.
Ezen a pécsi elődöntőn indult Kruppa Judit is, és Csillával holtversenyben nyerték meg a versenyt. Csilla osztálytársa innen már sajnos nem jutott tovább.

A középdöntők

A középdöntőket két időpontban és helyszínen (szeptember 21-én a budapesti Hungária Szállodában, illetve szeptember 28-án a Fórum Szállodában) tartották. A nézők számára a belépők ára itt is 450 forint volt. Csilla a Fórum Szállodába volt hivatalos.
A középdöntőre is kellett néhány meghatározott ruha, Csilla osztálytársai pedig önzetlenül segítettek, s bőröndszám adták kölcsönbe jobbnál jobb holmijaikat. Csilla a fürdőruhával bajlódott a legtöbbet, nehezen döntötte el, melyiket vigye, és végül sajnos nem jól választott. A 4. helyen végzett, lepontozták – állítólag a fürdőruhája miatt -, míg Kruppa Judit itt is első helyezett lett.

Országszerte 37 Centrum áruház kirakatába és előterébe helyeztek ki tablókat a középdöntőkbe jutott 68 lány fotójával. A vásárlóközönség szavazhatott, hogy ki legyen a Centrum különdíjasa, azaz a Centrum szépe. A végeredményt a döntőn hirdették ki.

Már az elődöntőktől kezdve a Magyar Média, a szervező cég egy szerződés kényszerű aláíratásával bombázta az összes induló lányt. E szerződés óriási botrányt kavart, mivel a lányokat maximálisan kihasználta. Egyedül egy lány, Kalmár Zita, a későbbi 6. helyezett nem írta alá. Zitát többször ki akarták zárni a versenyből, végül mégis mindig továbbjutott.

A szerződés így szólt:
Alulírott .... (név), .......... (lakcím), ......... (születési idő) kijelentem, hogy a Magyar Média Reklám és Propaganda Szolgáltató Leányvállalat által rendezett Miss Magyarország '85 szépségversenyre történt benevezésemmel egyidejűleg az alábbi kötelezettséget vállalom.
Az előselejtezők után, az elért helyezésemre tekintettel külön szerződés alapján, a későbbiekben megállapítandó külön honoráriumért a Centrum Áruházak, a Caola Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat, valamint más, a Magyar Média által biztosított vállalatok, intézmények felkérésére hirdetési tevékenységükben háziasszonyként, fotómodellként, vagy egyéb személyemhez kötődő reklámtevékenységekben rendelkezésükre állok.
Nyilatkozatom alapján más cégekkel nem köthetek szerződést.
Kötelezettségem esetleges megsértésével okozott kárt a Magyar Médiának megtérítem.
Budapest, 1985. .........
(aláírás)
Amennyiben a nyilatkozó a 18. életévét nem töltötte be, a nyilatkozat érvényességéhez a szülői felügyeletet gyakorló szülő, ha gyámság alatt áll, úgy gyámja hozzájárulása szükséges.
Alulírott ....... (név), ............ (lakcím) szülői felügyelet alatt álló kiskorú (gyámolt) nyilatkozatához hozzájárulok.
(aláírás)

A döntő

A döntőt megelőző este az osztrák szervező céget képviselő zsűritagok, valamint a döntős lányok közös vacsorán vettek részt a Halászbástya étteremben.

A nagy napra, a döntőre 1985. október 5-én került sor a Budapest Kongresszusi Központ vadonatúj épületében. Az ide bekerült 25 lány már reggel a helyszínre érkezett főpróbát és kamerapróbát tartani.

"…el kell mondanom, hogy a szervezők biztosan sok mindenre gondoltak, csak arra nem, hogy a szépségkirálynő-jelöltek enni is szoktak. Reggel fél tíztől éjfélig voltunk a Budapest Kongresszusi Központban, és úgy képzelje el, hogy egyetlen morzsa ennivalóhoz sem tudtunk hozzájutni."(Interjú Klem Gabriellával, Ötlet, 1985. december 20.)
"A kiadásaimhoz tartozik még az a háromszáz forintos harapnivaló, amit öt perc alatt kellett behabzsolnom a Novotelben, mert a döntő napján harminc percet kaptunk arra, hogy együnk, felöltözzünk és kisminkeljük magunkat. Olcsóbb étkezési lehetőség viszont a közelben nem volt."
(Interjú Füstös Veronikával, Ötlet, 1985. december 20.)

A nézőknek a döntőre már valamivel olcsóbb, 200 forintos belépőjegyet kellett fizetniük. Este 9 órakor végre felcsendült az Apostol együttes előadásában, Szenes Iván által erre az alkalomra írt rövid szignál: "Amíg a földön lesz egy nyár, lesz mindig szépségideál..."
A lányok vonultak nagyestélyiben, egy- majd kétrészes fürdőruhában. Az estélyiket a
Luxus Áruház kölcsönözte, de volt, aki ragaszkodott a saját ruhához (Dér András – Hartai László: Szépleányok c. dokumentumfilm, Csathó Mari nyilatkozata.) A kétrészes fürdőruha saját volt, az egyrészes pedig az, amit még a középdöntőn kaptak a Centrumtól. A színfalak mögött végig nagy volt az izgalom. Az öltözőben elhelyeztek egy TV-készüléket, amelyen a lányok - így Csilla is - izgatottan figyelhették az éppen a színpadon vonuló társaik szereplését és kapott pontszámait.

Az eredményhirdetés előtt a nézők szórakoztatására - és izgalmuk fokozására - még Boncz Géza humorista és Turi Lajos (Lui) produkcióját tekinthette meg a közönség.

Az eredményhirdetésre újra a jól ismert egyrészes fürdőruhában, kezükben egy-egy szál gerberával jelent meg a 25 lány. A műsorvezetők kihirdették a különdíjakat, melyek a következők voltak:

- a Centrum Áruházak közönségdíja (40 ezer forint és reklámszerződés): Kondász Tünde,
- a Caola különdíja (kizárólagos reklámszerződés, valamint 50 ezer forint készpénz): Klem Gabriella,
- a Fotex különdíja (100 ezer forint és egy 1 éves fotómodell-képzőbe szóló kaliforniai ösztöndíj): Kalmár Zita,
- Budapest Szépe, a Budapest Tourist díja (10 ezer forintos utazási utalvány): Füstös Veronika.

Ezután következett a győztesek kihirdetése: harmadik helyezett Füstös Veronika lett, második Kruppa Judit, az első helyezett pedig MOLNÁR CSILLA ANDREA.

(A versenyzők és a zsűritagok névsorához kattintson a Tablóra.)

Csilla, mint a verseny első helyezettje, a következő díjakat nyerte: egy Pierre Cardin kosztümöt, egy 3 napos bécsi utat, az Izsáki Állami Gazdaság ajándékcsomagját, valamint a Centrum 50.000 forintos reklámszerződés-ajánlatát, melyet később nem fogadott el. Megnyerte továbbá a lehetőséget, hogy indulhasson az 1986-os Miss Európa versenyen. A versenykiírásban a díjak között szerepelt egy kairói utazás is, ahová azonban Csilla nem jutott el.

"A verseny után, amikor Csilla már nyert, s láttam rajta, hogy örül, teljesen összeomlottam, nem tudtam elképzelni, hogy mi lesz, az apja mit szól hozzá, mivel jár ez az egész. Fölmentem a színpadra, mert a közönségből sokan mentek gratulálni és a barátnőm, a Toldy Mária, a volt énekesnő mondta, hogy menjek én is, úgy illene. Fölmentem, s mondták, hogy ami bort kapott a lányom, vigyem be az öltözőbe, mert a Csillát ki kell menteni ebből a tömegből. Bevittem és háromnegyed óra hosszat álltam ott, s a Csilla nem jött. Kimentem és senki nem tudott semmit a lányomról. Képzelheti, egy anya mit érez ilyenkor. Mindenre gondoltam, hogy történt vele valami, elrabolták, megölték, mit tudom én, és később derült ki, hogy otthagyták egyedül a kongresszusi központban, mindenki elment, végül a tizenhat éves lányomat egy idegen vitte el szívességből a szállására." (Molnár Istvánné nyilatkozata, Vas Népe, 1986. augusztus 29.)

A verseny másnapján a budapesti Béke Szálló Orfeum termében tartottak egy sajtótájékoztatót, ahová hivatalos volt az első 3 helyezett, valamint a különdíjasok.

A Centrum által felajánlott szerződést azért nem írták alá Csilla szülei, mert nem látták világosan, hogy pontosan milyen díjazásért milyen feladatai lennének Csillának, ezeket hogyan tudná összeegyeztetni iskolai tanulmányaival. "Mindjárt ott a verseny után bevittek egy raktárba, s ott volt a Centrumnak a reklámfőnöke, megkínált pezsgővel, gratulált és mondta, hogy szerződést ajánl a Csillának ötvenezer forint értékben, kizárólagos joggal, mint a Centrum háziasszonya fog szerepelni. Én mondtam, hogy elnézést, de nem tudok semmit aláírni, a férjem beteg, négy napja morfiumozzák, injekciózzák, én pedig a férjem beleegyezése nélkül semmit alá nem írok. ... Éjjel le akartak hozni Fonyódra, hogy én éjjel a fekvő beteg férjemmel egyezzek meg, mert nekik másnap a sajtótájékoztatón ezt be kell jelenteni. Udvariasak voltak, de erőszakosak is. Gondolkodási időt kértem és nem írtam alá a szerződést. Bennünket nem keresett senki, hogy na, egy tizenhat éves falusi lány megnyerte a szépségversenyt, ezzel mi jár, akár jog, akár kötelesség. Elvártuk volna, legalább jóindulatból."(Molnár Istvánné nyilatkozata, Vas Népe, 1986. augusztus 29.)

ÉLET A SZÉPSÉGVERSENY UTÁN

Csilla élete egyrészt maradt ugyanolyan, másrészt teljesen megváltozott a szépségverseny után. December elején már így nyilatkozott:
"Hát igen, én is úgy képzeltem ezt az életet, hogy ez csupa fény és pompa, de azt hiszem, most, hogy belekerültem ez nem olyan egyszerű és nagyon sok olyan dolog van, amit az ember kívülállóként nem is gondolna, hogy milyen munkákat vállal magára az ember. És azt hiszem, hogy még most sem tudtam igazából felfogni, hogy lényegében ez milyen nagy teher lesz a számomra. Szabályosan, amikor bementem a suliba, már a sírás kerülgetett, hogy itt kell hagynom az osztályt. Már olyan értelemben, hogy magántanuló leszek. Nagyon büszkék rám, de nem éreztetik velem, hogy én most egy szépségkirálynő lettem. Ezzel a címmel azt hiszem, hogy véget ért a gyerekkorom és teljesen felnőttként kell viselkednem. Ezt úgy értem, hogy én nem lehetek ugyanaz, amilyen voltam, én nem mehetek úgy az utcán, ahogy eddig, mert mindenki engem figyel, hogy hogy viselkedem, és nem tudok egy jóízűt nevetni a lányokkal. Lényegében én megmaradtam ami vagyok, csak azt hiszem, hogy jobban oda kell figyelnem a környezetemre..."(Dér András-Hartai László: Szépleányok c. dokumentumfilm)

Csillának túl sok komoly feladata sajnos nem volt a győzelem után: Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! című könyvében Pataki Ági nyilatkozatában olvashatjuk, Csilla a halála előtt pár héttel panaszkodott neki, hogy nincs munkája, nem foglalkoztatják. Azt tervezte, hogy ha a nyáron sem kap komolyabb megbízatást, akkor ősztől már nem magántanulóként, hanem nappali tagozaton folytatja a gimnáziumot.

Bécsi jutalomút
1985 novemberében került sor a szépségverseny egyik díjaként kitűzött bécsi jutalomútra. Ide az első 4 helyezett ment (Csilla, Kruppa Judit, Füstös Veronika, Ördögh Erika), a Magyar Média igazgatójának, művészeti igazgatójának és egy tolmácsnak a társaságában.
"Első nekifutásra csak Budaörsig jutottunk, ahol a mikrobuszunk lerobbant. Szerencsére alig fél óra alatt meghívóink kerítettek két bérautót, amikkel tovább tudtunk menni. Miután megérkeztünk a bécsi Hilton szállodába, egy sajtótájékoztatón vettünk részt.
-Kaptak valami pénzt vagy ajándékot a három nap alatt?
-Négyszáz schillinget, ami ugye elég szerény összeg. A második napon vásárolni mentünk egy boltba, ahol reklámfotók készültek rólunk és ennek fejében választhattunk egy lemezt vagy egy kazettát...
-S pénzt a fotózásért?
-Nem. Egyébként aznap este közös elhatározással a lányokkal lemondtunk egy programot, mert kiderült, hogy megint ingyen akarnak minket fényképezni."
(Füstös Veronika nyilatkozata, Ötlet, 1985. december 20.)
"Elindultak egy rozoga busszal, amely Budapest határán lerobbant. Egy, vagy kétórás tanácskozás után béreltek két Mazdát. Az én lányom ült az Ördögh Erikával egy kocsiban, s az Erika vezetett végig Bécsig, tizenkilenc éves lány, akinek aligha van annyi gyakorlata, hogy százhatvannal vezessen egy idegen kocsit ekkora úton. Amikor jöttek haza, megbeszélték, hogy hárman elmennek banánt venni, s egy benzinkútnál találkoznak a másik kocsival. Mondanom sem kell, hogy másfél óráig várták őket és nem jöttek. Otthagyták a lányomat, az a Szalma László, a menedzser, akire rá volt bízva a Csilla. A magyar határon találkoztak velük és a Szalma ittasan ordított Csillával, úgyhogy a lányom azt mondta, elsüllyedt majdnem szégyenében. A Szalma otthagyta őket a magyar határon is, s a két lány szállás nélkül szórakozóhelyről szórakozóhelyre járt Pesten, hogy nem találnak-e valami ismerőst, aki szállást ad éjszakára. Természetesen megreklamáltam ezt is. S akkor mondták, hogy hülye bunkók, már megint baj van velük, mert mi állandóan mindent reklamáltunk. Nem kötözködtünk és nem akartuk, hogy mindenki ugrálja körül a lányomat. De hordták mindenfelé éjszaka Pesten a lányt szórakozóhelyekre, a Zalatnay születésnapi bulijára hajnali háromig, s ezek a dolgok nekünk nem tetszettek, s nem láttuk szükségét. Azért, hogy a Szalma László villogjon vele akárhol?"(Molnár Istvánné nyilatkozata, Vas Népe, 1986. augusztus 30.)

Nemzetközi Versenyautó Kiállítás
Csilla 1985 decemberében részt vett az első (1986-os) hazai Forma-1 verseny népszerűsítésére megrendezett Nemzetközi Versenyautó Kiállításon, melyet a Budapest Sportcsarnokban 3 napon át látogathattak az érdeklődők. Csilla a kiállításra díszvendégként meghívott Keke Rosberget kísérte, háziasszonyi teendőket látott el és fotózták.

Pauer Gyula műtermében
Szintén decemberben járt Csilla Pauer Gyula szobrászművész műtermében, aki az első helyezettekről gipszmintákat vett le. A művelet a lányok számára igencsak kínos volt: a lányokat meztelenre vetkőztették, ha szükséges volt, szőrtelenítették. Kiválasztották a majdani pózt, amiben a mintavétel készül. A fiatal (férfi) asszisztensek vastagon beolajozták az egész testüket, majd gipsszel kenték be, melyre gézcsíkokat tettek, végül az egészet egy fakeretbe rögzítették. (Magyar Ifjúság, 1985. december 27. Szép lány a gipszben)
A szoborkészítésre a Magyar Média tudtával és hozzájárulásával beengedtek két fotóst, Fenyő Jánost (akit 1998-ban meggyilkoltak) és Bacsó Bélát. Azt állították, dokumentációs céllal fotóznak, azonban hamar kiderült, hogy a fotókat eladták a Lui nevű osztrák erotikus férfimagazinnak, s a képek 1986 januárban már meg is jelentek, ízléstelen szöveg kíséretében. Csilláról nem került az újságba meztelen fotó, csupán az elkészült szobor képe.

Az osztrák-magyar csapatszépségverseny
1985. december 19-én ismét Bécsben járt Csilla, egész pontosan a magyar szépségverseny első 10 helyezettje: az osztrák-magyar csapatszépségversenyen vettek részt, szintén a Hiltonban. Ezt szintén az Erich Reindl vezette Miss Austria Corporation rendezte. A magyar csapat fölényesen győzött. Akkoriban még úgy tervezték, hogy lesz ennek a versenynek egy visszavágója is a Balatonnál, sőt később más országokat is bevonnak, de végül ezekből nem lett semmi. A bécsi tartózkodás sajnos nem volt zökkenőmentes:
"Hívatták a lányomat kint, hogy eljárást indítanak ellene, mert a minibár tartalmát a szállodában elfogyasztotta az előző bécsi tartózkodása alatt társnőivel, és nem fizették ki. Háromezer-nyolcszáz schillinget követeltek rajta. Csillának a szolgálati útlevéllel nem volt egy fillérje sem, az Ördögh Erikától kapott annyit, amennyiért vásárolni tudott. Közben jelentkezett egy fotós, aki Csillát akarta fényképezni. Csilla annyira meg volt ijedve, hogy tőle kért előlegbe és kapott hétezer schillinget, s abból kifizette az ő, meg az Erika állítólagos adósságát. El tudja maga képzelni, hogy egy lány három nap alatt egy minibárból majdnem négyezer schillinget fogyaszt, amikor szeszesitalt nem is ivott? Azt mondta a Fodros, hogy ő majd bepereli ezt a céget, és majd itthon Csilla meg fogja kapni a pénzt. A mai napig nem kapta meg. A másik két lány pedig nem fizetett semmit. Nekem meggyőződésem, hogy amit ott kint a vezérkar fogyasztott, azt a lányok számlájára ráírták, s így jött ki ez a horribilis összeg." (Molnár Istvánné nyilatkozata, Vas Népe, 1986. augusztus 30.)

A Miss Europa szépségverseny
Csilla 1986 február végén Münchenbe, majd onnan Máltára utazott a Miss Európa szépségversenyre, ahol 3. helyezést ért el. (Erről bővebben a
Miss Európa'86 menüpontban.)

1986 áprilisában felkérték Csillát, hogy legyen az akkor megalakult balatonboglári Bonus Bonorum Borrend borkirálynője.
"Mészáros Győző vezérigazgató távollétében Szendrődy Győző kertészeti igazgató látta el a Bonus Bonorum rend nagymesteri tisztét.
-Egy meglepetést tartogattam mindnyájuk számára - mondta. - Minden borvidéknek van egy királynője, de olyannal azt hiszem a világon senki nem dicsekedhet, mint mi. Az elnöki asztalnál levő üres székre várjuk a fonyódi gimnázium tanulóját, aki évek óta itt szüretelt a mi gazdaságunkban és tavaly Magyarország szépségkirálynője lett, a közelmúltban Máltában a harmadik.
Molnár Csilla nagy taps kíséretében foglalt helyet az elnöki asztalnál..."
(Somogyi Néplap, 1986. március 21.)

A győztesnek felajánlott kairói jutalomútra nem került sor. "Az újságok ismét olyan jóindulatúak voltak, hogy hírt adtak arról, hogy kéjutazásra hívta meg az a fiatalember Csillát. A követség értesítette ott kint a férfit kairóban, hogy miket írnak a magyar lapok, és ő ekkor visszalépett az ajánlattól. A Média nem volt vele hajlandó tárgyalni. Ő az akkor még ismeretlen győztesnek ajánlotta fel reklámfogásból és a magyarok iránti tiszteletből ezt a lehetőséget. Csilla, és az ügyvédünk dr. Vörös Tamás felkeresték együtt a Hyatt szállóban ezt a Tarek urat, és elbeszélgettek vele. Azt mondta az úr, hogy amennyiben Csilla úgy dönt, hogy nem jön ki, akkor ezer dollárt, amit a Médiánál letétbe helyezett, azt a Csillának odaadja. Mikor ezt a pénzt kerestük, akkor azt mondták a médiások, hogy ezt ajándékba adta Tarek úr a Médiának reklámcélokra." (Molnár Istvánné nyilatkozata, Vas Népe, 1986. szeptember 1.)

Londonba és Párizsba is hívták Csillát, de a Magyar Média a meghívásokat nem továbbította a lánynak. (Friderikusz Sándor: Isten óvd a királynőt!)


Csilla a következő hónapokban az 1986-os szépségverseny selejtezőin és elődöntőin zsűritag volt. Ezt a versenyt viszont a középdöntőnél leállították Csilla tragikus halála miatt.

Molnár Csilla Andrea 1986. július 10.-én kora délután, otthonában halálos adag gyógyszert vett be, és a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Július 16-án Kaposváron, a Keleti temetőben helyezték örök nyugalomra.

"Korán, alig 17 évesen megismerte nevét ország-világ. Belecsöppent egy idegen, farkasmosolyú világba. Sokan irigyelték érte. Szerződések, külföldi utak, nyilatkozatok. És ő próbált megfelelni.
Pedig volt egy másik arca is. Nem sokkal halála előtt, egy - már soha meg nem jelenő - interjúban furcsa dolgokat mondott nekem:
-Véget ért a gyerekkorom. Váratlanul jött ez az egész. Nem is tudom igazán megemészteni azóta se. Akárhová megyek, akármit csinálok, én már nem Molnár Csilla vagyok, hanem A Szépségkirálynő. Elvárják tőlem, hogy minden percben azt a formát nyújtsam, olyan szép és üde legyek, mint akkor ott, a kifutón. Nem megy. Idegileg, lelkileg teljesen kikészültem. Néha már azt mondom: elég a telefonokból, levelekből, ajánlatokból - abbahagyom, nem csinálom tovább. De a következő percben tudom: úgysem lehet. Kaptam az élettől egy szerepet, és ennek meg kell felelnem.
Nem sikerült. Elment, amikor az újabb szépségverseny részvevői a soronkövetkező döntőre készülődnek."

(Ifjúsági Magazin, 1986 augusztus)

Tóth D. Lujza