TELEVÍZIÓS FELVÉTELEK

MAGYARORSZÁG SZÉPE DÖNTŐ (MTV1, 1985. október 6.)

Narrátor: 1985. október 5., délután. A Budapest Kongresszusi Központ várja a szépségverseny döntőjének résztvevőit. [Képkockák a Kongresszusi Központról. Autóbuszon érkeznek a döntős lányok, kiszállnak és sétálnak az épület felé.] A hölgyek nagy izgalommal készülnek a versenyre Hajas László mesterfordrász, Sipos Zita kozmetikus és munkatársai segítségével. [Az öltözőben nagy mozgolódás, fodrász, sminkes, a lányok várják, hogy sorra kerüljenek.]
[Következő kép: zsúfolásig megtelve a Kongresszusi Központ. A kamera végigfut a közönségen, majd megáll a feldíszetett színpadon. A színpad szélén az Apostol együttes.]
És íme az esti megnyitó. Gábor S. Pál és Szenes Iván Szépségszignál-ját az Apostol együttes játsza.

"Amíg a földön lesz egy nyár
lesz mindig szépségideál
lesz mindig dal, lesz mindig csók
és lesznek mindig álmodók
amíg a földön lesz egy nyár
lesz a világon szerelem
és győz a szép, és győz a jó mindenen."

[Estélyi ruhás bevonulás. A lányok sorszámmal a kezükben, estélyi ruhában vonulnak végig a színpadon. Itt még nincs pontozás. Csilla hosszú kétrészes fekete ruhában látható.]

Antal Imre: Köszöntöm a kedves nézőket otthon a képernyők előtt, és köszöntöm Önöket, kedves közönségünk itt, a Budapest Kongresszusi Központban. Hát elérkezett a nagy nap, elérkezett a Magyarország Szépe 1985 verseny döntője.
Bizonyára tudják, hogy ez a verseny már hetek, sőt hónapok óta zajlik Magyarország-szerte, hiszen nemcsak Budapesten, hanem vidéki nagyvárosokban is rendeztek elődöntőket, középdöntőket, és ma este itt Budapesten a döntőt. Még azt szeretném Önöknek elmondani, hogy több, mint kétezren jelentkeztek erre a nemes versengésre, és egy előválogatás után a zsűri közel kétszáz jelentkezőt talált érdemesnek arra, hogy részt vegyen a versenyben. A döntőbe - mint már bizonyára látták - huszonöten kerültek, a zsűri pedig egytől tízig terjedő pontszámmal fejezi ki hódolatát a női szépség előtt.
Engedjék meg, hogy bemutassam önöknek a zsűri tagjait.

Nagy Richárd, a Fővárosi Tanács elnökhelyettese, a zsűri elnöke
Erich Reindl, a Miss Europa Corporation elnöke
Chrudinák Alajos főszerkesztő, az MTV külpolitikai főosztályvezetője
Heinz Schindel, az ATV igazgatója
Herbert haupt Buchenoder, a Pro Market elnöke
Keveházi Gábor balettművész, érdemes művész
Sztankay István színész, érdemes művész
Blazsek Tibor, a Centrum-Corvin reklámfőnöke
Gulyás Gábor, a Caola Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat propagandafőnöke
Vámos Magda divattervező
Ernyei Béla színművész
Szedniczky Gábor, a budapesti KISZ-bizottság titkára
Talpassi Zsombor, a Fabulissimo márkamenedzsere
Gáti László, a Magyar Média ügyvezető igazgatója
Frenreisz Károly popzenész, a Skorpió zenekar vezetője
Komlós Péter fotóművész, a Széchenyi Művészeti Központ igazgatója
Várszegi Gábor, a Fotex Amerikai-Magyar Közös Fotószolgáltatási Kft. igazgatója
Fellegi Tamás, a Budapest Tourist képviseletében
Mizsér Attila öttusa-világbajnok
Dr. Horváth István, az Izsáki Állami Gazdaság igazgatója

Engedjék meg, hogy beszólítsam ide a színpadra kedves jóbarátomat, műsorvezető kollégámat, aki tulajdonképpen a házigazdája volt ennek a Magyarország Szépe választásnak elejétől egészen idáig: Keresztes Tibor. [Cintula.]

Cintula: Jó estét kívánok, kedves közönségünk, kedves nézőink, nagy örömömre szolgál, hogy ezen a nagy-nagy utolsó találkozón is házigazdaként szurkolhatok a hölgyeknek. Képzeljék el, itt ahogy körülnézek, bizony nemcsak itt a nézőtéren, hanem gondolom, majd otthon a készülékek mellett is ott lesznek azok a lányok, akik annak idején nagy konkurensek voltak, és most együtt szorítanak a hölgyeknek. Úgyhogy arra megkérem a volt kollégákat, hogy egy kis tapssal bíztassák majd a hölgyeket. Tehát jöjjenek a hölgyek egy remek fürdőruha-bemutatóval.

[A lányok egyenként vonulnak végig egyforma egyrészes Yessa fürdőruhában. Lejönnek a lépcsőn a színpad elejére, és bemondják nevüket, valamint a települést, ahonnan érkeztek.]

Narrátor: A Yessa fürdőruhás menetben a zsűri a most következő 6 versenyzőt értékelte a legmagasabb pontszámokkal. Elsőnek Kalmár Zitát látják.
[Bevágva a 6 legtöbb pontot kapott lány bevonulása összpontszám szerinti növekvő sorrendben és a zsűri értékelése. A pontozás nyílt, a zsűri táblákat mutat fel, és Cintula olvassa fel a számokat. Egyidejűleg a televízió képernyőjén is mutatják a pontszámokat és az összesített eredményt.]

Cintula:
9-es sorszámmal szintén budapesti, 23 éves, 170 cm magas, külkereskedelmi főiskolát végzett most nemrégen. Imádja az utazást és a nyelveket. A zsűri véleménye:
8 8 6 7 7 7 8 7 8 8 6 10 6 8 7 9 9 8 8 9 Köszönöm szépen.

Egerből érkezett közénk Bessenyei Beatrix 14-es sorszámmal. 19 éves, 170 cm magas tanuló, a Ho Shi Min Tanárképző hallgatója Egerben. Idejét - de gondolom, hogy azért nem sok marad - a varrás, a kötés és az olvasás tölti ki. A zsűri pontszámai a következők:
9 8 8 8 7 8 8 9 8 7 7 7 6 8 9 9 9 9 8 8

Szegedről, 15-ös sorszámmal Eördögh Erika. 18 éves, 170 cm magas egyetemista, bölcsészhallgató. Ő is imád autót vezetni, imádja az angolt és a muzsikát. Kérném a zsűri pontszámait:
8 6 9 8 9 8 8 8 9 6 8 8 6 5 9 9 9 8 9 7

19-es sorszámmal Füstös Veronika, Budapest. 18 éves, 176 cm magas női fodrász. Furcsa hobbija van: imádja a motorozást. Ezen kívül - ezt is be merte vallani - imád enni, és nagyon szeretne férjhez menni. A címét nem közlöm! Kérem a zsűri véleményét:
9 8 7 9 9 9 10 9 10 9 8 4 7 9 10 9 10 9 7 8 Gratulálok!

Boldogan mosolyog az 5-ös sorszámú dunaújvárosi versenyzőnk, Kruppa Judit. 19 éves óvónő. Hobbija a tánc, a sport és nagyon szeret divatosnak látszani. Azt hiszem, sikerült is. Kérném a zsűritől a pontszámokat:
9 8 8 8 9 9 8 8 8 10 9 5 5 7 9 7 9 9 9 9 Gratulálok, eddig a legmagasabb pontszámok.

A Balaton partjáról, Fonyódról érkezett Molnár Csilla Andrea, 22-es. 17 éves, 176 cm magas tanuló, a Karikás Frigyes Gimnázium Fonyód tanulója. Imádja a táncot és a muzsikát. Ha teheti, szabadidejét mindig erre használja fel. A zsűri véleménye: 10 8 9 10 9 10 10 9 10 10 10 10 7 8 10 10 10 10 10 9 Eddig a legmagasabb pontszámok, gratulálok!

Narrátor: A Magyarország Szépe választást, a legszebb lányok versenyét 1985-ben rendeztük meg elöször Magyarországon. A televízióban, rádióban és a sajtóban megjelent versenyre több mint kétezren jelentkeztek, a szakemberekből álló bíráló bizottság hatszáz, tizenhat és huszonhat év közötti hajadont tartott alkalmasnak arra, hogy részt vegyen e nemes versengésben. Győr, Miskolc, Szeged, Pécs, továbbá két elődöntő Budapesten, valamint két középdöntő is - ezek voltak az emlékezetes esték, a szépségverseny főbb állomásai. Minden program 1-1 Centrum Áruház divatbemutatójával kezdődött, ahol a város népe megismerhette a szépeket. Este aztán ünnepélyes bemutató, ahol alkalmanként 30-35 hölgy versengett a zsűri és a közönség díjaiért.

A kétrészes fürdőruhában történt bemutatkozáskor a következő 6 jelölt kapta a legnagyobb pontszámot.
[Ismét bevágva a 6 legtöbb pontot kapott lány pontszám szerinti növekvő sorrendben.]

Cintula:
23-as Borsics Brigitta. Most jönnek a pontok: 9 9 8 8 8 9 7 8 8 7 8 6 5 6 8 7 8 8 9 9

Bessenyei Beatrix 14-es versenyző. Beatrix pontszámai a következők: 8 7 8 9 7 8 8 8 7 7 7 6 7 9 9 9 9 10 7 7

15-össel Eördögh Erika. Pontszámai: 9 7 9 9 10 9 8 8 9 6 8 9 7 7 9 10 9 8 9 7

19-es sorszámmal Füstös Veronika. Kérem a pontszámokat: 9 10 7 8 8 8 10 9 10 7 8 5 7 10 9 8 10 8 7 7

Kruppa Judit 5-ös sorszámmal. Kérem a pontokat: 9 9 8 9 10 9 8 8 10 9 5 6 7 9 7 9 9 10 9

22-es sorszámmal Molnár Csilla Andrea. 10 10 9 9 9 10 10 9 10 10 10 10 7 9 10 10 10 10 10 9

Narrátor: Amíg a zsűri tanácskozott, a vendégeket az Apostol együttes, Boncz Géza és Turi Lajos szórakoztatta.
[Mindhárom produkció bemutatása.]

Cintula: Hölgyeim, indul egy remek muzsika, kérem, vonuljanak be. [A 25 lány egy-egy szál gerberával a kezében bevonul a színpadra.]
Kedves közönség, remélem, e taps nemcsak a gyönyörű hölgyeknek szól, hanem ezzel a tapssal én is, és egy meghajlással köszönöm a Magyar Médiának ezt a nagyszerű találkozót, hogy az ország legszebb hölgyeinek adott egy lehetőséget, legyen egy nagy-nagy találkozó, amit úgy hívnak: ki lesz Magyarország Szépe. A Magyar Médiának szóljon egy taps! És akkor kezdjük el a különdíjak ismertetését.

Antai Imre: A Magyar Média természetesen nemcsak a hölgyeknek szervezett kitűnő alkalmat, hanem nekünk is valamennyiünknek, és a televízió nézőinek, hogy gyönyörködhessünk ebben a pompázatos hölgykoszorúban.
Különdíjakat ajánlottak fel egyes vállalatok, cégek, intézmények.
A Caola Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat díját, amely 1 éves időtartamra szóló reklámszerződés, a 11-es rajtszámmal indult Klem Gabriella nyerte. A díjat Gulyás Gábor, a Caola reklámfőnöke adja át.

Cintula: Kedves közönségünk, a Fotex különdíja 100 ezer forint különdíj, az ezzel járó 1 éves fotómodell szerződés, és ezt követően a következő év a tapasztalatcseréjé. 1 éves kaliforniai fotómodell iskola hallgatója lesz Kalmár Zita 9-es sorszámmal. A díjat átadja Várszegi Gábor, a Fotex amerikai igazgatója.

Antal Imre: A Budapest Tourist a legszebb budapesti hölgynek a Budapest Szépe szalagot adományozza, valamint 10 ezer forintos utazási utalványt. Ezeket átadja Csabai István igazgató a 19-es rajtszámmal induló Füstös Veronikának.

Cintula: Most pedig átadásra kerül a Centrum közönségdíj. "Kit látna szívesen?" - ez a felirat állt az ország összes Centrum áruházaiban kiállított fotók felett. Közel félmillió szavazócédulát töltöttek ki a kedves vásárlók. A fotók alapján a 16-os versenyzőnk, Kondász Tünde lett a vásárlók győztese. A Centrum reklámfőnöke, Heilig György adja át a szép emléklapot, és felkínál egy exkluzív reklámszerződést.

Antal Imre: És kedves közönségünk, elérkeztünk a koronás hölgyekhez, az első három helyezetthez.
A zsűri pontszámai alapján a 3. helyezett lett Füstös Veronika. A verseny 3. helyezettje 3 napos bécsi utat kapott, amelyet átad Heinrich haupt Buchenoder úr, a Pro Market elnöke.
[Füstös Vera a színpad elejére jön, az elnök ráadja a 3. helyezettnek járó szalagot.] Megkérném az elnök urat, maradjon ott, hiszen a 2. helyezett Kruppa Judit 5-össel. Szintén 3 napos bécsi utat nyert. [Kruppa Judit is kijön a színpad elejére, megkapja a szalagot.]
És Magyarország szépe 1985-ben a 22-es rajtszámmal indult fonyódi versenyző, Molnár Csilla. Magyarország Szépe, vagy ha úgy tetszik, a szépségkirálynő meghívást kap Bécsbe a Miss Europa választásra, amelyet átad Erich Heindl úr, a Miss Europa Corporation elnöke.
[Csilla is lejön a színpad elejére, a két lány közé, körbeinteget a közönségnek, majd fogadja Erich Reindl gratulációját, aki ráteszi a szalagot.] Az első helyezettnek a Centrum Áruházak képviseletében Heilig György, a vállalat reklámfőnöke 1 évre szóló exkluzív szerződési ajánlatot ad át a Centrum reklámokban történő kizárólagos szereplésre. Valamint ugyanő kapja az Izsáki Állami Gazdaság díszkosarát, amelyet az igazgató, dr. Horváth István nyújt át.

Cintula: Kedves közönségünk, hátra van még egy igazi nagy-nagy ceremónia, ezért felkérem a Fabulissimo képviselőit: Pataki Ágit és Talpassy Zsombort, hogy az a csodaládika nyíljon ki.
Antal Imre: Én pedig most tisztelettel felkérem a zsűri elnökét, Nagy Richárdot, a Budapest Fővárosi Tanács elnökhelyettesét, hogy koronázza meg a hölgyeket. [A 2. és a 3. helyezett egy kisebb koronát kap. Nagy Richárd végül megkoronázza Csillát, Pataki Ági pedig átadja neki a jogart.]
Kérem, tapsolják meg a Magyarország Szépe 1985 első három helyezettjét és valamennyi döntősét.

<<< Vissza